Aod Sjtadsprinsen

Het Gilde va Heëlesje Aod Prinse, een bijzonder en illuster gezelschap van mannen die allemaal hetzelfde meegemaakt hebben. Het zwaaien van de scepter over de mooiste stad van Limburg, osz leef sjtad Heële. Het grote verschil met andere groepen is dat dit Gilde elkaar niet heeft gekozen om bij elkaar te komen. Ieder jaar sluit een nieuwe Gildebroeder aan die meteen van harte wordt ontvangen, omdat we allemaal dezelfde droom werkelijkheid hebben zien worden.

Na een jaar het hoogste orgaan binnen de Heëlesje vasteloavend, verdwijn je langzaam via 2 jaar Blauw Sjuut naar de achtergrond. Alleen is dit niet helemaal waar: als je naar de vereniging kijkt kom je in alle commissies en onderdelen van de moedervereniging Aod Prinse tegen. Zij blijven de bewakers van de Heëlesje Vasteloavend. Als er hulp nodig is staat het Gilde gereed om in te grijpen of te ondersteunen, ze blijven in lengte van dagen zorgen dat de H.V.V. De Winkbülle blijft bestaan. Ook al zijn we wat meer op de achtergrond, we zijn nog steeds aanwezig en laten onze stad en vereniging nooit in de steek.

Het Gilde staat onder leiding van een eigen bestuur, bestaande uit voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester, secretaris en jaarlijks aangevuld met de Degghant. De Degghant heeft een speciale rol binnen het Gilde, hij staat een jaar lang centraal en is de woordvoerder. Wie is nu de Degghant? Dit is de Aod Prins die 11 jaar daarvoor de scepter over de stad mocht zwaaien en dan na 11 jaar nog eens een jaar in het middelpunt mag staan. Een zeer bijzondere en hoogwaardige functie die ieder jaar officieel wordt geïnstalleerd.

Iedere nieuwe Gildebroeder wordt tijdens de Gilde Avond na enkele beproevingen geïnstalleerd tot Gildelid. Dit is een officiële ceremonie waarbij de Gildebroeders door middel van een ridderslag, het leggen van een zwaard op beide schouders van het nieuwe lid, de nieuwe Gildebroeder verwelkomen.

Ieder jaar zorgt het Gilde voor een fantastisch Soiree, een mooie gala avond midden in het centrum van onze stad. Mocht je hier nog nooit zijn geweest dan is het zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen.

Wenn inne get va Heële zeët!