Scholenaanpak 2020

Al enkele jaren laten we kinderen in Heerlen kennismaken met de vasteloavend. Vanaf groep 3 nemen we leerlingen stap voor stap mee in alle facetten van dit stukje volkscultuur.

De scholenaanpak bestaat uit verschillende onderdelen.

Kleurwedstrijd
Groep 3 en 4 gaan aan de slag met een carnavaleske kleurplaat. Het ontwerp is dit jaar van Ronald van Rikxoort, huiskunstenaar van V.V. de Eekheuëre.

De kleurplaat is zowel gedrukt (A4) als digitaal verkrijgbaar en worden op 10 februari 2020 op school opgehaald. Voor de bekendmaking en uitreiking van de prijzen komt onze Jonkheedprins op maandag 17 februari 2020 op school langs.

Wagenbouwersloods
De groepen 5 zijn van harte welkom in de loods waar de wagenbouwers werken aan de praalwagens voor de optocht. De leerlingen worden met de bus opgehaald op school en krijgen een rondleiding van ongeveer een uurtje door de loods. De wagenbouwers zijn aanwezig om alles te vertellen over het bouwen en misschien mogen de leerlingen zelfs wel even ervaren hoe het is om op zo’n wagen te staan.

Schelmentoren
De groepen 6 worden verwelkomd in de Schelmentoren naast de Pancratiuskerk in Heerlen, het hart van het Winkbüllerijk. Op zolder vertelt de bewaker iets over de schelmen die er gevangen hebben gezeten en de geschiedenis van deze Middeleeuwse woontoren. Op de 2e verdieping laten we beelden zien van de kindercarnaval in Heerlen en op de 1e verdieping geven we uitleg over de carnavalsvereniging, de prinsen, het ontstaan en de gebruiken.

Vasteloavesles
Voor de vasteloavesles bezoekt een gastdocent de groepen 7. Deze gastdocent vertelt meer over de vasteloavend, of is het nou carnaval? Samen met dialektvereniging Veldeke gaan we met de kinderen op ontdekking naar de ware betekenis van het feest. Natuurlijke komt ons Heëlesj dialekt daarbij ook aan bod.

Interesse?
Voor komend seizoen zijn al scholen benaderd en het is (nog) niet mogelijk om meer scholen te laten deelnemen in verband met het aantal vrijwilligers. Wil je volgend seizoen deelnemen of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Stuur een mailtje naar friekele@winkbulle.nl.